VVD tegen nieuwe regels rond opvangen water

© Gemeente Katwijk

Bij ver- of nieuwbouw wordt het straks verplicht om per vierkante meter verhard oppervlak 60 liter water op te vangen. In plaats van op een positieve manier te stimuleren de tuin te vergroenen, worden meteen weer de regels uit de kast getrokken. Hiermee worden bewoners gedwongen om een grote watermuur te plaatsen, of een enorme regenton. Via deze link zijn voorbeelden te zien waar huiseigenaren straks mee te maken krijgen (pdf).

De VVD is voorstander van het vergroenen van tuinen. Ook wij zien de voordelen hiervan voor het klimaat. Maar waarom toch die doorlopende dwang, inclusief handhaving? We begrijpen niet dat hier zo makkelijk akkoord mee wordt gegaan.

Ondanks dat DURF en CDA enigszins kritisch leken, stemden ze uiteindelijk toch voor wéér een vergroting van de regeldruk. De VVD vindt dat de invoering van nieuwe regels een uiterst middel moet zijn als motiveren en promoten onvoldoende resultaat oplevert. Helaas ziet de rest van de gemeenteraad dit anders en komt er voor inwoners wederom een extra administratieve handeling bij.