VVD: nieuwe woningregels zijn onverstandig

Vorige week is in Katwijk de Huisvestingsverordening aangenomen: een pakket van regels voor de lokale woningmarkt. De VVD was en is kritisch op deze verordening en stemde daarom, als enige partij, tegen. Belangrijkste zorg voor ons is de gebrekkige onderbouwing van de regels. Maar ook de grote nadelen voor de toeristische sector en de extra ambtenarencapaciteit die nodig is om dit alles te handhaven waren voor de VVD zwaarwegende redenen dit voorstel te verwerpen.

Als gezegd is het grootste bezwaar van de VVD dat de verordening (juridisch) niet goed in elkaar steekt, waardoor de gemeente straks mogelijk grote risico’s loopt als er bezwaar tegen wordt ingediend. In de verordening draait het vooral om de zogeheten opkoopbescherming. Kortgezegd kunnen woningen hiermee niet meer zomaar worden aangekocht door investeerders om te verhuren. Dat klinkt misschien sympathiek, maar het voorstel moet wel deugdelijk zijn onderbouwd.

Drie belangrijke argumenten in de verordening zijn een toename van het aandeel investeerders, verdringing van starters en meer leefbaarheidsproblemen in delen van de gemeente. Volgens een onafhankelijk rapport kunnen deze argumenten alle drie niet feitelijk worden aangetoond, dan wel is er geen directe relatie te leggen tussen bijvoorbeeld leefbaarheidsproblemen en meer particuliere verhuur. Er is dan ook een reële kans dat Katwijk door de rechter wordt teruggefloten.

Met enkele concrete voorstellen probeerden we de verordening in ieder geval iets minder slecht te maken. Met één voorstel slaagden we daarin: de strengere regels voor toeristische verhuur worden pas na 1 januari 2024 ingevoerd. Zo hoeven verhuurders die voor dit jaar al boekingen hebben staan dat niet onverhoopt om te gooien. Andere voorstellen, zoals versterking van ons toeristisch (hotel)aanbod, haalden het niet.

De VVD hoopt dat we het straks allemaal te negatief hebben ingeschat, maar heeft daar voor nu een hard hoofd in. Op deze manier ingrijpen in de lokale woningmarkt vinden we onverstandig en onnodig, ook gezien de kleine aantallen waar we over praten en de reeds ingezette daling van opkopen van woningen door landelijke maatregelen. Bovendien is de verordening een schijnmaatregel die handig afleidt van het echte probleem: het gebrek aan woningbouw binnen onze grenzen. Nieuwe woningen lossen écht problemen, deze verordening niet.

Eerder schreven we al een artikel met daarin onze bezwaren over de Huisvestingsverordening.