Katwijk krijgt een nieuwe manier van (rest)afval inzamelen, genaamd Diftar. Dit is enkele jaren geleden al besloten. Maar de invoering van het restafvaltarief en diverse uitzonderingen op het allerlaatste moment (per 1 januari aanstaande), roepen bij de VVD veel vraagtekens op.
De VVD is in het algemeen voorstander van nascheiding. Hier is echter niet voor gekozen. Omdat er ook al veel geld aan het nieuwe systeem is uitgegeven, willen we daar nu wel aan vasthouden. Daarbij zijn er verschillende opties denkbaar.
Het college kiest er nu voor om inwoners te 'straffen' voor het nog niet goed scheiden van afval. Je betaalt dan een hoog variabel tarief. De VVD ziet liever een iets hoger vast tarief, een variabel tarief van €0,- en vervolgens een korting waarmee inwoners beloond worden. Bijvoorbeeld buurgemeente Teylingen werkt met zo'n soort systeem.
Uit de beantwoording van vragen blijkt nu echter dat we dit op deze korte termijn niet meer kunnen regelen. Waarom komt het college dan zo laat met dit voorstel, vragen we ons af? We weten namelijk al jaren dat we op een andere manier (rest)afval zouden gaan inzamelen. En wat is dan eigenlijk nog de rol van de gemeenteraad, die uiteindelijk een definitief besluit moet nemen?
Gelukkig zien we dat ook andere partijen niet zomaar instemmen met het voorstel van het college. Zo hebben we samen met D66 Katwijk en GemeenteBelangen nog vervolgvragen gesteld. We hopen dat ook vanuit de coalitiepartijen kritisch wordt meegekeken. Het gaat hier immers om een belangrijke verandering die alle inwoners raakt.