Spanning richting besluitvorming over parkeerregulering

De VVD sprak zich afgelopen week in de gemeenteraad fel uit tegen de plannen om het betaald parkerengebied in onze gemeente fors uit te breiden, onder meer in grote delen van Katwijk Noord en Rijnsburg. De coalitiepartijen DURF, ChristenUnie en SGP hielden echter star vol dat de uitbreiding nodig zou zijn.

De VVD droeg diverse alternatieven aan. Zo vertelden ondernemers onlangs te willen meedenken over het creëren van meer parkeercapaciteit, al dan niet ondergronds, iets dat we zeker een kans moeten geven. Ook zijn er grenzen aan waar we in onze gemeente nog meer kunnen bouwen: mogelijk moeten we concluderen dat bepaalde delen van de gemeente écht volgebouwd zijn.

Daarnaast deinst de VVD er niet voor terug om op sommige locaties waar bouwplannen bestaan iets minder ‘betaalbaar’ (NHG-grens) te bouwen – er wordt nu een harde grens van 65% gehanteerd – zodat er ook extra parkeercapaciteit komt. Want meer bouwen dan er parkeerplaatsen bij komen, zoals nu op veel plekken dreigt te gebeuren, zal de komende tientallen jaren zorgen voor een grote parkeerchaos in praktisch de hele gemeente. Daarbij weegt voor ons zwaar mee dat de grens van 65% hoger is dan in veel andere gemeenten wordt gehanteerd, waardoor het voor bouwbedrijven onder deze voorwaarden haast ondoenlijk is om óók parkeercapaciteit te bekostigen.

Het liefst had de VVD gezien dat bewoners en ondernemers van tevoren waren gevraagd hoe zij over deze fundamentele keuze van het college denken. Een enquête of draagvlakonderzoek is echter niet gehouden. Daarom steunen we van harte de initiatiefnemers voor een referendum, die inmiddels voldoende steunverklaringen hebben opgehaald om dit daadwerkelijk te realiseren.

Een meerderheid van de gemeenteraad bepaalt volgende week of het referendum doorgaat. We kunnen ons praktisch niet voorstellen dat dit er niét komt: de meeste oppositiepartijen lijken er voor open te staan, en de drie coalitiepartijen hebben er nog maar enkele maanden geleden voor gezorgd dat het referendum in onze gemeente kan worden georganiseerd.

De VVD zal er alles aan blijven doen om het voorstel voor betaald parkeren tegen te houden, of in ieder geval flink aan te passen. We zijn verheugd met de brede steun hiervoor, gezien de honderden (!) berichten, mails en appjes die we de afgelopen periode ontvingen. Dank aan iedereen voor de waardevolle input, die we zo goed als mogelijk meenemen in onze inbreng. Een bijdrage aan de discussie blijft welkom via fractie@vvdkatwijk.nl.