"Veiligheid voetbal niet alleen verantwoordelijkheid clubs"

De VVD is al jaren kritisch op het verbod op uitpubliek bij voetbalderby’s in onze gemeente. De vele goeden leiden hiermee onder de kwaden, en we vinden dat er nog onvoldoende stappen worden gezet om uit de ontstane impasse te komen.

Fractievoorzitter Lennart van der Plas: “Als vrijwilliger bij een van die mooie voetbalverenigingen in onze gemeente zie ik dat wekelijks duizenden kinderen, jongeren en volwassenen veel plezier hebben van het voetbalspelletje. Het is dan ook des te wranger en onuitstaanbaarder dat een kleine groep het meermaals vernachelt. Zij die zich misdragen gijzelen in feite de clubs, gemeente en politie, maar vooral de vele voetballiefhebbers die zich normaal gedragen.”

“Tegelijkertijd vindt de VVD het te makkelijk om alle verantwoordelijkheid telkens bij de verenigingen neer te leggen. Ook zij zitten in hun maag met vaak heel jonge mensen die zich niet gedragen, en regelmatig ook geen lid van de vereniging zijn. Bovendien hebben de clubs de afgelopen tijd al de nodige fysieke (veiligheids)aanpassingen gedaan op hun sportparken.”

De VVD vindt dat we de oplossing voor  diep maatschappelijke problemen niet alleen bij verenigingen kunnen en mogen neerleggen. Dan komen we nooit tot een oplossing. Wel is het jammer dat verenigingen afgelopen week niet kwamen inspreken in de gemeenteraadsvergadering, terwijl ze wel waren uitgenodigd. Het zegt wellicht ook iets over hun gevoel op dit moment richting de gemeente. De VVD wil dat de burgemeester er alles aan doet om tot een betere samenwerking te komen met de verenigingen.

Daarnaast ziet de VVD andere aspecten die beter kunnen. “In een persbericht van de gemeente werd onlangs gesproken over ‘recente ontwikkelingen en ontvangen signalen’ als reden om geen uitsupporters toe te laten bij Katwijk - Quick Boys. Dat is vaag en roept alleen maar vragen en kritieken op vanuit de samenleving. De gemeente moet beter communiceren, het achterhaalde veiligheidsconvenant amateurvoetbal vernieuwen (wat al lang wordt beloofd, maar niet gebeurd), én we hopen dat de burgemeester ook zelf in gesprek gaat met supporters, vooral de meer fanatieke groepen. Op die manier kunnen we toewerken naar de noodzakelijke normalisering van het amateurvoetbal, waarbij voetbal weer leuk en plezierig is voor iedereen.”