Vragen VVD en KiesKatwijk over inzet gepensioneerden bij gemeente

‘Aan de slag met gepensioneerden!’: met dat voorstel kwamen de VVD en KiesKatwijk afgelopen maand tijdens de begrotingsbehandeling. De partijen willen dat de gemeente Katwijk meer werk maakt van het in dienst nemen van gepensioneerden, in het kader van de krapte op de arbeidsmarkt en het groeiende aanbod vanuit de groep die met pensioen is. Met een aantal vragen aan het college vragen we hier nu opnieuw aandacht voor.

VVD-fractievoorzitter Lennart van der Plas: “We zien dat het de gemeente al jarenlang moeite kost om alle vacatures goed in te vullen. Gepensioneerden kunnen dan een heel belangrijke rol spelen: zij hebben brede ervaring, kennis van zaken en vaak een hoge motivatie om nog (gedeeltelijk) aan de slag te gaan. In andere gemeenten, zoals Lopik, zien we dat er al met veel succes met deze groep wordt gewerkt.”

Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) sluit zich volmondig aan bij de oproep. “Ook vanuit de Tweede Kamer is er dit jaar aandacht gevraagd om hier meer mee te doen, hetgeen omarmd wordt door het kabinet. Zeker nu er vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten geld beschikbaar komt om hierin een pilot op te starten, lijkt het onze partij en de VVD een uitstekend plan hier echt werk van te maken.”

Tijdens de begrotingsbehandeling stond verantwoordelijk wethouder Emile Soetendal (DURF) er niet voor open om gericht beleid te voeren op gepensioneerden. Zo vreest hij voor ‘verdringing van jongeren’. In het licht van de beperkte werkgelegenheid op dit moment, delen de VVD en KiesKatwijk deze vrees niet. Zijn zien gepensioneerden juist als een aanvulling voor arbeidsplekken die nu moeilijk in te vullen zijn. Bovendien blijven zij hiermee actief onderdeel van onze samenleving.

Kortom, win-win-win! Met de vragen hopen we het college er alsnog toe aan te zetten hier serieus werk van te maken.