Verbetering nodig bij regiotaxi en leerlingenvervoer

De afgelopen jaren heeft de VVD met regelmaat aandacht gevraagd voor problemen met het leerlingenvervoer en de regiotaxi binnen onze gemeente. Onlangs sprak de gemeenteraad hier op initiatief van de VVD (opnieuw) over, een gesprek dat op 14 december nog een vervolg krijgt.

Tijdens de vergadering brachten enkele meesprekers schrijnende voorbeelden naar voren. Zo zijn er kwetsbare kinderen die te maken hebben met wisselende chauffeurs en uitgevallen ritten en zien we bij de regiotaxi dat afspraken met regelmaat niet worden nagekomen, met alle consequenties van dien voor mensen die hiervan afhankelijk zijn. Vooral in de avonduren kan dat veel stress veroorzaken, maar ook wanneer mensen naar een belangrijke afspraak moeten.

Natuurlijk gaat het niet altijd verkeerd. Zo hebben veel chauffeurs oog voor de problemen en proberen ze tijdig te communiceren met ouders en scholen. Dit komt dan echter vanuit chauffeurs zelf en lijkt niet te worden geborgd vanuit vervoerder Noot.

De gemeente is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leerlingenvervoer en de regiotaxi. Door middel van rondetafelgesprekken probeert zij met onder meer ouders, vervoerders en scholen tot verbetering te komen. In de praktijk werkt dit echter onvoldoende. Niet alleen zijn er meer chauffeurs nodig, ook moet er wat de VVD betreft meer energie gestoken worden in opleidingen voor chauffeurs. Vooral in het vervoer van kwetsbare kinderen zit een belangrijke zorgcomponent en moet helder zijn hoe je goed met deze doelgroep omgaat.

De VVD onderschrijft de oproep van meesprekers: hier is niet alleen sprake van een logistiek probleem (chauffeurstekort), maar ook een vervoersprobleem waar kwetsbare kinderen en inwoners de dupe van zijn. Als VVD zetten we in op een structurele verbetering, waarbij het heel belangrijk is dat Noot klachten serieus neemt en zo goed mogelijk communiceert.