VVD: Geen extra geld voor SKA

De VVD heeft vorige week niet ingestemd met het voorstel om aan SKA – de organisatie achter het grote oud- en nieuwfeest in Katwijk – een voorfinanciering van 78.000 euro te verlenen. We vonden het voorstel onverantwoord en oneerlijk, wat we hieronder kort nader toelichten.

De afgelopen jaren (voor corona) zien we dat het aantal bezoekers van SKA drastisch is afgenomen, met zo’n 80% ten opzichte van de ‘topjaren’. Bovendien is de markt behoorlijk veranderd: bezoekers maken andere keuzes en evenementen als deze zijn lastiger te organiseren door sterk gestegen prijzen. Daarnaast laat onder meer een brief van de politie ons zien dat het evenement voor de veiligheid niet meer strikt noodzakelijk is.

Financieel gezien vinden we dat de gemeente zéér terughoudend moet zijn met het voorfinancieren van evenementen. Je hebt immers alvorens geen garantie dat het geld terugkomt. En SKA ontvangt al meer subsidie dan andere evenementen: 15.000 i.p.v. 5.000 euro.

Hoewel we absoluut de belangrijke rol die SKA al die jaren heeft gespeeld zien en erkennen, zit er wat ons betreft een grens aan de (financiële) rol die de gemeente moet spelen in dit eindejaarsevenement. Samen met de SGP en ChristenUnie hebben we dan ook tegen het voorstel gestemd. Omdat een meerderheid wél voor was, gaat het oud- en nieuwfeest dit jaar weer door.

Voor komende jaren zijn vooralsnog geen afspraken gemaakt, dus is er een reële kans dat we volgend jaar opnieuw een discussie voeren over de doorgang van SKA.