Hoe veilig zijn de Katwijkse parkeergarages?

De grote brand van afgelopen week op een schip nabij Ameland, waarvan een elektrische auto vermoedelijk de oorzaak is, is voor de lokale VVD en CDA aanleiding om aandacht te vragen voor mogelijke brandgevaren met elektrische auto’s in de diverse (ondergrondse) parkeergarages die onze gemeente rijk is.

Branden met elektrische auto’s komen niet vaker voor dan branden met ‘gewone’ auto’s, maar de impact is groter, omdat een brand van een elektrische auto moeilijk te blussen is. Om inzicht te krijgen hoe het staat met de veiligheid in Katwijk op dit gebied, hebben we een aantal schriftelijke vragen gesteld.

Zo willen we van het college weten of alle garages in de gemeente voldoen aan de actuele brandveiligheidseisen, of er (lokale) richtlijnen zijn hoe om te gaan met een groot aantal elektrische auto’s en laadpalen in garages en welke verantwoordelijkheid de gemeente heeft als het gaat om garages bij VvE’s.

Daarnaast vragen VVD en CDA zich af of de brandweer getraind is in de omgang met dit soort branden, en of hiervoor een speciaal team actief is, dan wel dat iedereen hiervoor is opgeleid. De beantwoording van de vragen wordt in de loop van augustus verwacht.