VVD: Gemeente moet minder personeel inhuren

In verhouding tot andere gemeenten huurt Katwijk relatief veel ambtenaren in: circa 22% van de medewerkers is niet in vaste dienst, maar werkt (veelal) als zzp’er. Tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces heeft de VVD haar zorgen geuit over het hoge percentage ingehuurd personeel.

De VVD ziet de hoge inhuur als een probleem. Want niet alleen is dit over het algemeen flink duurder dan personeel in dienst en heeft ingehuurd personeel vaak minder binding met onze gemeente, maar vooral is het zo dat inhuur geen duurzame lange termijnoplossing is om de organisatie te versterken. Daar heb je vaste teams voor nodig, die met elkaar werken aan lokale doelen en ambities.

Ook het college geeft aan kritisch naar de inhuur te kijken. Dat is een goede eerste stap, maar we blijven wel volgen of dit percentage ook snel omlaag wordt gebracht. De VVD vindt dat het college desnoods maar een rem moet zetten op bepaalde plannen wanneer het (nog) niet lukt hier personeel voor te vinden. Een structurele langetermijnaanpak vinden we waardevoller dan 'snel scoren' op de korte termijn.