Initiatief VVD voor versterking lokale democratie

De gemeenteraad controleert het college van burgemeester en wethouders. En samen vormen ze het gemeentebestuur. Maar doet dat bestuur haar werk doeltreffend, doelmatig en rechtmatig? Een zeer belangrijke vraag, die mede door de lokale Rekenkamercommissie wordt beantwoord. De afgelopen jaren is deze commissie echter behoorlijk 'uitgehold'. Wat de VVD betreft is het daarom tijd voor actie.

De Rekenkamercommissie is onafhankelijk, maar de gemeenteraad bepaalt het budget. Zeker na een forse bezuiniging in 2016 is het budget veel lager dan geadviseerd én landelijk gemiddeld. Bovendien is het bedrag, €25.000,- op jaarbasis (iets meer dan 0,01% van de begroting), al jaren niet geïndexeerd. Hiermee wordt het voor de commissie steeds moeilijker om haar belangrijke werk te kunnen verrichten.

De afgelopen tijd schreef VVD-fractievoorzitter Lennart van der Plas daarom aan een initiatiefvoorstel om de Rekenkamer(commissie) in Katwijk op duurzame wijze te versterken. Dat betekent in de praktijk: een stapsgewijze verhoging van het budget en meer ambtelijke ondersteuning.

Morgenavond (29 juni) spreekt de gemeenteraad over het voorstel en wordt duidelijk hoe andere partijen erin staan. In het belang van een sterke lokale democratie hoopt de VVD op brede steun vanuit de gemeenteraad.

Het initiatiefvoorstel is te vinden in de bijlage.