Veiligheid Katwijk onder druk

Halfjaarlijks wordt de gemeenteraad door de burgemeester en politie bijgepraat over de veiligheid in onze gemeente. Altijd een belangrijk moment voor de VVD, zeker gezien de recente reeks van (gewelds)incidenten. Logischerwijs kon hier nu nog weinig over gezegd worden, maar de politie liet wel los dat deze in ieder geval deels drugs-gerelateerd lijken te zijn.

Dit past in een trend die de afgelopen jaren gaande is. Waar in verhouding tot de regio de drugsproblematiek in onze gemeente tot 2019 afnam, is er sindsdien juist een sterke toename te zien. Door middel van campagnes en via bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen wordt geprobeerd de stijging een halt toe te roepen en jongeren bewust te maken van de gevaren. Het huidige beeld in grote steden laat zien dat dat geen gemakkelijke opgave is.

Een ander onderwerp waar over gesproken werd was het verbod op uitsupporters bij voetbalderby’s. Dit geldt sinds vorig jaar, oorspronkelijk tot en met de zomer van 2024. Maar de burgemeester kijkt in gesprek met verenigingen of er wellicht al weer eerder iets mogelijk is. De VVD blijft voorstander van een dadergerichte aanpak: een groot deel van de supporters is van goede wil en veroorzaakt geen overlast. Daarom zien we liever geen algemene maatregelen die alle supporters betreffen. Dan lijden de goeden onder de kwaden.

Tot slot ging het over geluidsoverlast van verkeer. Ronkende motoren en opgevoerde auto’s kunnen zeker in deze zomerse tijd voor veel overlast zorgen, zowel overdag als ’s nachts. Het is mogelijk om hier iets tegen te doen, maar dit is wel arbeidsintensief en niet altijd succesvol. De VVD verwacht dat de politie zich óók op dit gebied inzet. Tegelijkertijd realiseren we ons dat de bezetting al enige tijd beperkt is. Binnenkort krijgt de gemeenteraad specifiek hierover nog nadere voorlichting.

Natuurlijk kwam er in de sessie nog meer aan de orde. Voor de geïnteresseerden: via de website van de Katwijkse gemeenteraad is de vergadering van donderdag 8 juni jl. terug te kijken.