Te veel onzekerheid rond nieuwe Cultuurbedrijf

Vorige week stemde de Katwijkse gemeenteraad over een volgende stap richting het nieuwe Cultuurbedrijf, een samenvoeging van de bibliotheek, muziekschool en K&O. Bij deze stemming ging het nu vooral over de aankoop van vijf winkelruimten en -kelders aan het Emmaplein (Katwijk aan Zee) en het verder uitwerken van de locaties De Burgt (Rijnsburg) en het Emmaplein. Totaalplaatje hiervoor: ruim 3,5 miljoen euro. Na goed overleg in de fractie ging de VVD hier uiteindelijk niet mee akkoord.

Sterke culturele voorzieningen in alle delen van onze gemeente zijn ook voor de VVD van groot belang. Daarom steunden we enkele jaren geleden een voorstel om hier verder aan te werken. Over de bibliotheek spreken we als gemeenteraad sowieso al vele jaren. Voor de VVD is het helder dat de bibliotheek aan de Schelpendam niet al te lang meer mee kan als toekomstbestendige locatie. Want een moderne bibliotheek bestaat uit meer dan het uitlenen van boeken alleen.

Echter, dit betekent niet dat we elk voorstel zonder meer steunen. Vooral de onduidelijkheid over de totale kosten van het huidige project, de soort ‘carte blanche’ die de wethouder lijkt te geven en het niet openbaar maken van een deel van de uitgaven waren voor de VVD een belangrijke reden nu tegen te stemmen. De wethouder gaf in een eerder debat aan dat het bedrag van 11 miljoen euro ‘niet zou verdubbelen’, maar tussen 11 en 22 miljoen euro zit nog behoorlijk wat ruimte. Teveel ruimte, voor de VVD.

Daarnaast is het nog niet helder of de Vereniging van Eigenaren van het Emmaplein de plannen kan steunen (wat straks extra kosten kan opleveren), is de parkeergelegenheid rond De Burgt beperkt en blijven organisaties in De Burgt nog steeds in onzekerheid. In combinatie met de financieel uitdagende tijd waar de gemeente voor staat, achten we het onvoldoende verantwoord nu deze stap te zetten als gemeente.

De andere partijen in de gemeenteraad, op KiesKatwijk na, steunden de plannen van het gemeentebestuur wel, en dus was er een ruime meerderheid vóór. De VVD zal de verdere voortgang, net als de afgelopen jaren, constructief-kritisch blijven volgen. We hopen en verwachten dat we tijdig worden geïnformeerd wanneer er straks toch obstakels op de weg blijken te zijn. Eventueel nieuwe voorstellen voor een vervolg zullen we op dat moment opnieuw beoordelen.