Het college wil het de Katwijkse autobezitter de komende jaren flink moeilijker maken en scherpt het parkeerbeleid aan. De VVD komt vanavond (23 februari) in de gemeenteraad met vier concrete voorstellen om dit aan te passen. We lichten ze hieronder kort toe.
Geen uitbreiding betaald parkeren zonder draagvlak
Het college is van plan vaker betaald- of vergunningparkeren in te voeren, mogelijk ook in Katwijk Binnen, Rijnsburg en Valkenburg. Wat de VVD betreft wordt dit alleen gedaan wanneer bewoners hier zelf om verzoeken én de meerderheid dit steunt. Bewoners kunnen zelf het beste inschatten of parkeerregulering in hun wijk nodig is.
Bewoners zelf laten bepalen wat zij met hun eigen erf doen
Als het aan het college ligt, krijgen inwoners met een eigen erf vanaf volgend jaar geen vergunning meer voor straatparkeren. Niet oké voor de VVD, want deze inwoners betalen al meer lokale belasting en het is wat ons betreft niet aan de overheid te bepalen wat mensen met hun eigen erf doen. Maar vooral belangrijk: in 2020 is nog toegezegd dat huidige bewoners hun vergunning mogen behouden. Het getuigt niet van betrouwbaar bestuur als zij nu alsnog hun vergunning verliezen.
Behoud gratis parkeren in winterperiode
Het college wil onderzoek doen naar dit beleid in Katwijk aan Zee. De VVD vindt dit onnodig en wil het huidige beleid behouden: hiermee komen er in de relatief rustige winterperiode meer mensen naar de kust, wat fijn is voor eigen inwoners en lokale ondernemers. Bovendien zetten we zo geen ambtenaren onnodig aan het werk: als het college dit beleid wil afschaffen, kan men dat ook beslissen zonder onderzoek. Dit is een politieke keuze.
Geen wachtlijst voor tweede bewonersvergunningen
In sommige gebieden het aantal tweede bewonersvergunningen voor parkeren beperken: goed plan volgens het college, slecht idee volgens de VVD. Voor veel gezinnen is een tweede bewonersvergunning pure noodzaak. Werken met wachtlijsten, zoals het college voorstelt, steunt de VVD niet.
Of onze voorstellen het vanavond halen, hangt af van de stemming hierover. Elk voorstel heeft de steun van de meerderheid van de gemeenteraad nodig. Later koppelen we terug hoe de stemming over onze voorstellen is verlopen en welke andere partijen onze ideeën steunen.