Vragen VVD over suïcidepreventie

Van de mensen die besluiten uit het leven te stappen, is zestig procent niet bekend bij de hulpverlening. Dit blijkt uit cijfers van het landelijk actieve Suïcide Preventie Centrum (SPC). Deze groep slachtoffers weet dus niet de juiste hulp te bereiken op het moment dat zij daar behoefte aan heeft. Voor de VVD zijn de cijfers reden om aan de politieke bel te trekken.

Het aantal jongeren dat zelfdoding pleegt is recent gestegen met vijftien procent, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek. Ook organisaties die zich in Katwijk bezighouden met sociale veiligheid en gezondheid zien een toename van suïcide(pogingen). We vragen het college daarom wat de recente cijfers zijn rondom zelfdoding in Katwijk, wat de gemeente nu doet voor inwoners die last hebben van suïcidale gevoelens en of de gemeente bereid is in gesprek te gaan met SPC, om te kijken wat er nog meer gedaan kan worden ter voorkoming van suïcide.

Raadslid Annette Brul-van Egmond: “Zelfdoding is een onderwerp waar we liever niet over praten, en dramatisch is voor mensen die het in hun nabije omgeving hebben meegemaakt. Des te belangrijker is het dat de gemeente op dit gebied voldoende zorg, hulp en ondersteuning biedt aan inwoners die dit nodig hebben. Juist door de lastige coronaperiode en de huidige energiearmoede, vinden we aandacht voor dit onderwerp zeer belangrijk.”

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl.