Column fractievoorzitter: vijftig dagen in de raad

“Vorige week waren veel collega’s en ikzelf alweer vijftig dagen raadslid. Hoewel het nieuwe college nog niet is aangetreden, was het al wel een intensieve tijd. Graag neem ik u kort mee in deze eerste periode.

Eén dag na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, eind maart, mocht ik spreken over de Verdichtingsvisie: kortgezegd een document over hoe we zorgen voor meer woningbouw in bestaand bebouwd gebied. Dit was een informatieve sessie, wat betekent dat je als raadslid vragen kan stellen over de stukken. Wanneer je veel vragen hebt, kun je ook alvorens schriftelijk vragen stellen. Dit deed ik via mijn voorganger Toon Stegmann. Zelf was ik immers nog geen raadslid.

Daarnaast had ik deze eerste week contact met de Katwijkse Ondernemersvereniging, over de invoering van een JA/JA-sticker in Katwijk. Het bleek dat ondernemers niet betrokken waren bij de invoering hiervan, terwijl dit wel groot effect heeft op ondernemers.

Na een volle week met uitleg over alle zaken die in de gemeente spelen, belanden we halverwege april. Toen stelde ik mijn eerste politieke vragen aan het college, naar aanleiding van de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys. Vragen die overigens op het moment van schrijven nog niet zijn beantwoord, terwijl dit volgens de afspraken wel had gemoeten.

Later in de maand hadden we nog een vergadering over de nieuwe wijk Valkenhorst en opnieuw over de Verdichtingsvisie. Over de laatste sprak ik ook af met een aantal inwoners. Met mijn fractie bracht ik een werkbezoek aan Goodlife Foods, beter bekend als de loempiafabriek in ’t Heen.

Bij de raadsvergadering twee weken geleden ging het onder andere over de situatie van fietsenmaker Hoekstra Wheels en de Wet open overheid – een nieuwe wet die door de gemeente vrij minimaal wordt ingevoerd. En vorige week stond Valkenhorst weer op de agenda: ditmaal specifiek de ontwikkelingen rondom stikstof. Ook was ik deze avond voor het eerst voorzitter bij een zogeheten commissievergadering. In deze vergaderingen komen onderwerpen aan de orde waarover later in de gemeenteraad een besluit wordt genomen.

Het is een grote eer om raadslid te mogen zijn, maar het is soms ingewikkeld om alles goed te doen. Mijn fractie en ik werken allemaal (bijna) voltijd naast ons raadswerk. Mijn uitdaging blijft te zoeken naar een balans, want als je wilt kun je 24/7 met de gemeenteraad bezig zijn. Die tijd heb ik echter niet.”

Lennart van der Plas
Fractievoorzitter VVD