Update formatie | Belang gemeente staat voorop

Ook de VVD zat eerder deze maand aan tafel bij de twee informateurs die waren aangesteld om op zoek te gaan naar een nieuwe coalitie voor de komende jaren. Fractieleden Lennart van der Plas en Annette Brul-van Egmond gaven aan dat de bal wat hen betreft bij Durf ligt, met negen zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Deze partij heeft nu een leidende positie en moet, in ieder geval in deze fase, invulling proberen te geven aan een nieuw gemeentebestuur. 

Nadat alle partijen in gesprek waren geweest met de informateurs, en sommige partijen meermaals, kwamen de informateurs met het voorstel om met vier partijen de formatie te starten: Durf, SGP, CDA en PvdA. Met enige verbazing vernam de VVD het proces dat zich in de dagen hierna ontvouwde, waarbij uiteindelijk de twee laatstgenoemde partijen werden ingeruild voor de ChristenUnie.

Dat was verbazing in meerdere opzichten. Niet alleen door het advies dat luttele uren na verschijning alweer achterhaald bleek te zijn, maar ook de manier waarop het CDA en de PvdA zich verrassend eensgezind opstelden in de afgelopen weken, terwijl er van oudsher duidelijke verschillen bestaan tussen de partijen.

Voor de VVD staat niet het belang van partijen, niet het belang van individuele politici, maar het belang van onze gemeente voorop. Er liggen grote uitdagingen voor ons op het gebied van wonen, de energietransitie, het vervoer, de zorg en de financiƫn van onze gemeente. Al deze onderwerpen verdienen de serieuze aandacht van door inhoud gedreven politici en bestuurders. Dit stond dan ook centraal in de boodschap die de VVD heeft meegegeven aan de informateurs.

Het proces om te komen tot de drie momenteel onderhandelende partijen Durf, SGP en ChristenUnie verdient geen schoonheidsprijs, maar een eventuele coalitie van deze partijen wordt door de VVD zeker niet bij voorbaat afgewezen. We volgen de komende periode met interesse de ontwikkelingen en zijn benieuwd met welke voorstellen de partijen gaan komen, mochten ze erin slagen de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. De VVD zal zich in ieder geval constructief en positief-kritisch opstellen en alle voorstellen beoordelen op de inhoud.