#DeKatwijkseTopper: Jan de Winter

Ondernemers en vrijwilligers zijn de motor van onze samenleving. In #DeKatwijkseTopper spreken we met deze Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers. Wie zijn zij? Wat drijft hen? En wat maakt onze gemeente mooi en uniek? Met vandaag: Jan de Winter, al jarenlang vrijwillig voorzitter van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn.

Jan is niet alleen geboren en getogen in ‘Kattuk Binnen’, maar woont er ook al zijn hele leven. Daarbij was ook zijn vader lang actief binnen de lokale Oranjevereniging en bekleedt hijzelf al decennialang leidinggevende functies. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat Jan al bijna twintig jaar de leiding heeft over een van de grootste Oranjeverenigingen in ons land. “Tja, weet je wat het is: als je eenmaal actief wordt in een vrijwilligersorganisatie als deze, is het net een puntzak. Voor je het weet zit je onderin de puntzak en is de rand zo hoog dat je niet meer omhoog kunt klauteren. En dat bedoel ik positief! Ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin gehad binnen deze mooie vereniging. We staan midden in de samenleving en er zijn vele leuke en enthousiaste mensen betrokkenen, die vaak ook heel lang actief blijven.”

Vanuit zijn rol als voorzitter – het puntje van de puntzak – ligt er een divers pallet aan werkzaamheden op het bordje van Jan. “Maar, mijn belangrijkste taak is om een goede ploeg samen te stellen. We hebben circa vijftien bestuursleden en bijna vijfhonderd vrijwilligers. Dat is dus eigenlijk een soort bedrijf, waarbij ik me verantwoordelijk acht voor het bestuur. Er is bijna dagelijks wel contact tussen de ‘driehoek’: de secretaris, de penningmeester en ik. Elke maandagavond komen we standaard bij elkaar om de stand van zaken door te nemen. En ik onderhoud de externe contacten richting andere verenigingen en overheden, zowel lokaal als provinciaal.”

“Toen ik eind twintig, begin dertig was, ontdekte ik dat het organiseren en leidinggeven op een bedrijfsmatige manier mij goed ligt. Dat heeft me niet alleen gebracht tot de voorzittersfunctie binnen de Oranjevereniging, maar in mijn werk ook tot directeur binnen de Koninklijke Marine. Daar houd ik mij onder meer bezig met de instandhouding van materieel en met conflictgebieden. Ja, de oorlog in Oekraïne volg ik dan ook met extra interesse. Het is ontzettend naar te zien wat daar nu gebeurt. Uiteraard is het bij ons ook het gesprek van de dag.”

Voor Jan is het elke dag een flinke onderneming om naar zijn werk te gaan. “Al bijna twintig jaar werk ik op de marinebasis in Den Helder. Dat is inmiddels onderdeel van mijn dagelijkse patroon geworden. Ook toen ik bijvoorbeeld in Vlissingen werkte, ben ik in Katwijk Binnen blijven wonen. Het is fijn om daar onderdeel te zijn van de gemeenschap en het verschil te kunnen maken. Die betrokkenheid enthousiasmeert mij ook weer en ik heb dankzij mijn lokale activiteiten ontzettend veel mensen leren kennen.”

Tot slot kijkt Jan met interesse vooruit naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Als inwoner hoop ik dat we met deze verkiezingen de ommezwaai gaan maken die nodig is. Er is een koerswijziging nodig, met nieuwe en jonge mensen. Nu is de politiek te veel in zichzelf gekeerd en benutten we niet alle kwaliteiten die in ons dorp zitten. Kijk eens van die centimeter naar de meter en stel je, zeker buiten Katwijk, niet zo klein op. En betrek inwoners op een andere manier. Met die veranderingen wordt onze gemeente nog mooier!”