#DeKatwijkseTopper: Teun van Duijvenbode

Ondernemers en vrijwilligers zijn de motor van onze samenleving. In #DeKatwijkseTopper spreken we met deze Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers. Wie zijn zij? Wat drijft hen? En wat maakt onze gemeente mooi en uniek? Met vandaag: Teun van Duijvenbode (58), al lang actief als vrijwilliger bij FC Rijnvogels en in het dagelijks leven werkzaam als toezichthouder in de Hoornespassage.

Teun groeide op in Katwijk Binnen en woont sinds 35 jaar in Katwijk Noord. Hoewel hij inmiddels al het grootste deel van zijn werkzame leven in de Hoornespassage werkt, kwam hij voor die tijd met diverse andere beroepen in aanraking. “Nadat ik op het Vakcollege Rijnmond zat, volgde ik nog een timmermansopleiding en werkte ik in de bouw en als hovenier. Dat waren lange dagen, omdat ik ondertussen ook voetbalde als keeper. Dat begon bij KRV (nu FC Rijnvogels, red.), en later bij vv Katwijk, Ter Leede en weer KRV. Arie Lagendijk was daarbij lange tijd mijn trainer.”

Na zijn spelersloopbaan blijft Teun hangen in de voetbalwereld, nu als keeperstrainer. “Ook hierbij heb ik veel met Lagendijk gewerkt, bij zowel vv Katwijk als FC Rijnvogels. Het is leuk om als vrijwilliger actief te zijn. Bij FC Rijnvogels ben ik dat nu al ruim vijftien jaar. Dat betekent op maandag en donderdag training geven, en tegenwoordig ben ik er ook vaak bij op de wedstrijddag. Vergeleken met vroeger is de keeper nu een veel belangrijker onderdeel van een elftal. Daarmee wordt ook het vak van keeperstrainer serieuzer genomen dan in de tijd dat ik zelf nog voetbalde.”

Ook nu hij geen voetballer is, maakt Teun nog flink wat uren op een dag. “Elke ochtend begin ik om 6.45 uur in de Hoornespassage. Ik ben in dienst van de winkeliersvereniging en zorg ervoor dat alles schoon en netjes is. Dat varieert van kauwgom schrapen tot het schoonmaken van het dak. En soms schieten ouderen mij aan voor een praatje. Nu ik hier zo’n 25 jaar werk, kennen veel mensen mij ook. Ja, er is wel veel veranderd sinds de jaren negentig. In de Hoornes woonden toen bijvoorbeeld veel verslaafden, die ook hier terecht kwamen. Die overlast is nu minder, al blijft het omgaan met de handjeugd soms een uitdaging. Maar zeker 90% van het werk bevalt me heel goed.”

Tot slot spreken we met Teun over wat er beter kan in onze gemeente. Als ras-Katwijker volgt hij bij tijd en wijle ook het wel en wee van de Katwijkse politiek. “De woningbouw vind ik momenteel echt een drama. Het is voor mijn kinderen praktisch niet te doen om een nieuwe woning te vinden. We moeten veel meer de hoogte in bouwen om te voldoen aan de grote vraag die er is. En ik dacht altijd dat we een best rijke gemeente waren, maar dat gaat tegenwoordig ook niet zo goed meer. Wat dat betreft zijn er dus nog wel wat zaken die we kunnen verbeteren!”