Samen tegen overlast

“In onze mooie gemeente kent overlast veel vormen. Mensen ergeren zich aan geluidsoverlast, vervuiling en vandalisme op straat, alsmede aan een onveilige leefsfeer door uit de hand gelopen burenruzies, overmatig alcohol- en drugsgebruik en huiselijke geweld. Zo ervaren bijvoorbeeld de bewoners van de torenflats en omwonenden in Katwijk Noord veel spanningen door de toename van het aantal incidenten bij de flats, maar ook omdat er te weinig wordt opgetreden tegen de overlast. De VVD wil deze problemen bespreekbaar maken.

Uit mijn gesprekken met bewoners is gebleken dat de overlast voortduurt op meerdere plekken in de wijk, waardoor vooral kwetsbare en oudere mensen zich in de steek gelaten voelen. Zo moest een oude vrouw de politie bellen omdat haar buren laat in de nacht vuurwerk naar haar balkon gooiden. En kort daarna moest ze weer politie bellen omdat ze door dezelfde mensen werd uitgescholden. De overlast houdt aan en die aardige vrouw overweegt een andere woning te zoeken. Helaas is zij niet de uitzondering. Veel bewoners vinden het lastig om ernstig overlastgevende buren op ongewenst gedrag aan te spreken.

Echter, de meesten moeten juist een gesprek kunnen aangaan om escalatie te voorkomen. Langdurige conflicten beginnen vaak bij eenvoudige zaken, bijvoorbeeld over tot hoe laat er geklust of muziek gedraaid wordt, of over blaffende honden. Maar, er zijn ook situaties waarin de betrokkenen niet in staat zijn om de overlast te voorkomen zonder hulp van professionals. Uit onderzoek blijkt dat bij dertig tot vijftig procent van de zaken waar sprake is van woonoverlast psychische problemen een rol spelen. Daarbij is de samenwerking en goede communicatie tussen burger, wijkagent, BOA, lokaal bestuur, scholen en maatschappelijk werk van cruciaal belang. Volgens een oud gezegde is voorkomen immers beter dan genezen. De VVD staat dan ook voor een integrale aanpak, bestaande uit preventieve maatregelen en diverse vormen van ondersteuning op wijkniveau.

Met grote vormen van criminaliteit hebben overlastgevers meestal niets te maken. Evenwel geven verschillende vormen van dagelijkse overlast buurtbewoners een onveilig gevoel. Daarom is het belangrijk dat de gemeente alles uit de kast haalt om de weerbaarheid en veiligheid van de inwoners te vergroten.”

Vanja Ljujic
Kandidaat-gemeenteraadslid VVD