#DeKatwijkseTopper: John van Paridon

Ondernemers en vrijwilligers zijn de motor van onze samenleving. In #DeKatwijkseTopper spreken we met deze Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers. Wie zijn zij? Wat drijft hen? En wat maakt onze gemeente mooi en uniek? We trappen onze serie af met John van Paridon (54): een geboren en getogen Katwijker, die al jarenlang de Stal van Paridon runt.

Op een zaterdagmiddag spreken we John, uiteraard op het terrein waar hij al van jongs af aan rondloopt. “Ik ben geboren op de oude boerderij aan de Rijnstraat (gesloopt) en vervolgens als 1-jarige verhuisd naar de huidige boerderij aan de Kooltuinweg. Ja, ik weet dus niet beter dan dat ik hier woonachtig ben. Omdat mijn vader jong overleed, was ik als tiener al verantwoordelijk voor het in stand houden van dit bedrijf. Dat deed ik toen met hulp van mijn broers, moeder en familie. Maar van alle broers was ik degene die het beste met dieren overweg kon. Het is dus niet verrassend dat ik hier nu nog actief ben. Mijn broers zijn na hun jeugd in de aannemerij terechtgekomen.”

Ondanks het grote terrein en de vele activiteiten die ontplooid worden op zijn terrein, bestiert John de onderneming helemaal zelf. “Dat betekent elke dag klokslag 6 uur starten met het voeren en mesten van de paarden, het onderhoud van het terrein en het schoonmaken van de keuken en wc’s. En tussen 19 en 20 uur ’s avonds zit de dag erop, als de laatste voer- en mestbeurt is geweest. Tussendoor houd ik me met allerlei klusjes bezig. Of ik wel eens op vakantie ga? Nee, daar heb ik geen behoefte aan. Natuurlijk ben je af en toe wel eens even weg, maar ik haal er veel energie uit om het bedrijf hier draaiende te houden.”

“Het mooiste aan mijn werk is dat ik het gebied mag beheren waar ik ben opgegroeid en grootgebracht. Dat heeft een enorme emotionele waarde, op een terrein waar mijn verre voorouders al grondbezitter waren. Het is ook dankbaar dat ik dit op een efficiënte en natuurlijke manier kan onderhouden. En uiteraard is ook de omgang met de mensen die hier komen plezierig.”

Samen met een een groep lokale ondernemingen is John sponsor van een aantal verenigingen in de gemeente. “We kennen elkaar als vrienden en steunen, als “Vrienden van de Club”, samen onze lokale voetbalverenigingen. Het is mooi om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Zo zijn we als sponsor onder meer te vinden bij FC Rijnvogels, K.v.v. Quick Boys en vv Katwijk. En nu mijn jongste op hockey zit, word ik misschien daar ook nog wel sponsor.”

Tot slot spreken we met John over zijn eigen toekomst. “Ik hoop nog even mee te gaan. En als het moment daar is, heb ik een aantal kinderen die het hier wel over wil nemen. Vooral het managen vinden ze interessant. Ondertussen hoop ik dat de gemeente mijn terrein ongemoeid laat wanneer Valkenhorst straks bebouwd gaat worden. Het zou fijn zijn als er vanuit de gemeente een langduriger beleid wordt uitgerold. Nu is het al dertig jaar onduidelijk waar we aan toe zijn: niets is honderd procent zeker, er is altijd een vraagteken. Valkenhorst kan straks prachtig worden, maar het is wel belangrijk dat de gemeente en raadsleden in gesprek blijven met onder meer de ondernemers. Eerst in gesprek, en dan beslissingen nemen en beleid uitzetten. Als dat gebeurt, zie ik de toekomst positief tegemoet!”