Geen verdere OZB-verhoging in 2022

De afgelopen jaren is de ozb door de partijen in de coalitie (CDA, SGP, CU en GB) flink verhoogd. Maar de al geplande verhoging voor 2022 is komen te vervallen dankzij de steun van de meerderheid van de gemeenteraad. Daar zijn we blij mee! Als het aan de VVD ligt, komt er in de komende jaren ook geen extra verhoging meer van deze belasting. De ozb is namelijk al meer dan genoeg verhoogd, zonder dat er kritisch is gekeken naar alle uitgaven van de gemeente.

Het schrappen van de ozb-verhoging gebeurde tijdens de Algemene Beschouwingen voor 2022. Bij dit debat, dat vorige week donderdag bijna de hele dag duurde, kijken alle politieke partijen alvast vooruit naar het nieuwe jaar. Zo ook de VVD, waar onze fractievoorzitter Toon Stegmann het woord voerde. Naast de ozb-verhoging probeerden we in het debat ook de oneerlijke hondenbelasting af te schaffen. Helaas kregen we hiervoor niet voldoende steun.

Het betoog van Stegmann was geen terugblik op het verleden, maar een positieve blik naar de toekomst. We staan immers aan de vooravond van nieuwe verkiezingen. Binnenkort presenteren we een vernieuwde kandidatenlijst, we hebben met Lennart van der Plas een nieuwe, jonge lijsttrekker voor de verkiezingen, en met ons verkiezingsprogramma bieden we oplossingen en kansen voor alles wat speelt in onze gemeente.

Naast de belastingen was natuurlijk ook de woningbouw een belangrijk punt tijdens het debat. De afgelopen jaren is er namelijk veel te weinig gebouwd. Dit moet sneller, én we sluiten beperkte hoogbouw waar dit kan niet uit. Op deze manier vergroten we het woningaanbod en houden we voldoende ruimte over voor groen in onze gemeente.

Op het gebied van verkeer en vervoer hielden we een pleidooi voor een betere ontsluiting van Rijnsburg, een goede inpassing van de N206 bij de Duinvallei en voldoende parkeerplaatsen voor onze inwoners. De coalitie heeft de zogeheten parkeernorm – een getal dat aangeeft hoeveel parkeerplaatsen er per woning zijn – de afgelopen jaren minimaal gehouden. Hierdoor is het op sommige plekken in onze gemeente moeilijker om de auto vlakbij huis te kunnen parkeren.

Tot slot kwam ook de vrijheid van ondernemers aan de orde. Onder meer de mogelijkheid van de zondagsopenstelling voor winkels kwam aan de orde, net als het toenemende aantal regels voor het maken van bestemmingsplannen, bijvoorbeeld op het strand. Dat kan wat de VVD betreft minder. Ja, onze gemeente kan na 2022 wel wat meer VVD gebruiken!