Visies, visies en nog meer visies...

Ergens op het Katwijk gemeentehuis staat inmiddels een hele grote kast vol met ambitiedocumenten, agenda’s en visies. Deze documenten van twintig tot vijftig bladzijden in fraaie kleurendruk kosten veel geld, en je hebt er meestal niets aan. Neem nu bijvoorbeeld de woonagenda 2020-2024, waaraan dit jaar €355.000,- is uitgegeven.

Voor dat bedrag deed een ingehuurd bureau allereerst onderzoek, waaruit onder meer bleek dat er in Katwijk steeds meer oudere mensen wonen, niemand meer een woning kan betalen en veel oudere woningen veel gas verbruiken. Natuurlijk had u dat ook zelf kunnen bedenken. Vervolgens stond in de woonagenda dat we tempo moeten maken in de woningbouw, dat er meer variatie moet komen in de types huizen die we bouwen en dat er moet worden verduurzaamd. Iedereen is het daar vast en zeker mee eens en ook dat had u zelf kunnen bedenken. Geen enkele partij in de gemeenteraad heeft hier bezwaren tegen. De woonagenda kan dus de kast in, naast die voor de periode 2016-2020.

Van die laatstgenoemde visie is niets terechtgekomen. Zo staat er in beide visies dat er meer sociale woningbouw moet komen, vooral in wijken waar daar nog niet voldoende van is, maar in het laatste peiljaar 2019 bouwde Dunavie netto precies nul sociale huurwoningen. Doorpakken en uitvoeren is blijkbaar iets heel anders dan visies en rapporten opstellen. Ga maar eens kijken naar het eerste nieuwe huis op vliegkamp Valkenburg… Nu vraagt de wethouder vanavond in de gemeenteraad weer €355.000,- voor ongeveer vijf nieuwe documenten in 2021, waaronder een verdichtingsvisie die moet aangeven waar er nog plek is om binnen de bestaande bebouwing woningen toe te voegen. Dit documentje moet €75.000,- gaan kosten. Met de satellietfoto’s van Google Maps en een beetje kennis van de omgeving moet je een heel eind kunnen komen, toch? Wethouder Mostert heeft nog zo’n anderhalf jaar te gaan tot de verkiezingen, waarna een nieuwe wethouder komt die tot zijn spijt concludeert dat er weer niks gebeurd is, waarna hij een bureautje een verkennend onderzoek laat doen…

Onze gemeente moet zeer sterk gaan bezuinigen. Als VVD Katwijk vinden we dat we meteen kunnen bezuinigen op het opstellen van allerlei visies, agenda’s en andere interne beleidsstukken van de gemeente. Wij gaan er van uit dat deze bezuinigingen u geen pijn doen en het voorkomt dat de belastingen straks weer verder omhoog moeten.