Ook ondernemers Rijnsburg merken gevolgen coronacrisis

© Daniël Hooimeijer

Op veilige afstand van elkaar hebben Rijnsburgs raadslid Annette Brul en voorzitter Lennart van der Plas een bezoek gebracht aan Winkelcentrum de Hoftuin en de dinsdagmarkt. Ze spraken daar met winkeliers en marktkoopmannen over het effect van de coronacrisis op hun werk.

De effecten voor de Rijnsburgse ondernemers zijn wisselend. In de regio worden diverse weekmarkten anders opgezet of zelfs afgelast, waardoor onder meer aardappelhandelaar John Kruythof behoorlijke schade lijdt. Hij merkt dat in andere gemeenten niet altijd goed wordt meegedacht over een haalbaar alternatief, maar is blij dat de weekmarkt in Rijnsburg gewoon nog doorgaat.

Ook voor de kledingbranche zijn het moeilijke tijden. Marian van Delft en Astrid Pluimgraaff van kledingwinkel Solange legden uit dat de omzet bij hen flink is gekelderd. De winkel was bij het begin van de coronacrisis even dicht, maar ook na de heropening zijn er een stuk minder bezoekers. Dit terwijl volgens de dames juist in deze tijd normaliter veel kleding wordt verkocht.

Betere berichten waren er bij bijvoorbeeld de HEMA, The Readshop en de Kruidvat. Zij merken dat de klanten veel lokaal blijven winkelen en begrip hebben voor de maatregelen die de winkels toepassen. “Onze winkel heeft echt een buurtfunctie, waardoor wij onze omzet grotendeels in stand houden”, zo vertelde Fons van Diemen van de HEMA.

Al met al was het, net als vorige week in Valkenburg, een zeer nuttige middag. Ook hebben we enkele creatieve ideeën voorbij horen komen, die we in de gemeenteraad kunnen meenemen. Juist nu moeten we met elkaar blijven kijken wat wél mogelijk is, in plaats van te denken in wat er niet kan.