VVD fractie en bestuur op werkbezoek bij van Egmond Lisianthus

Het is prachtig om te zien hoe binnen onze dorpsgrenzen een wereldmarktleider is gevestigd. J.v.Egmond & Zn heeft zijn hoofdvestiging in Rijnsburg en nog een bedrijf van 3ha in het Westland. Graag zouden zij de hoofdvestiging op de locatie Rijnsburg uitbreiden zodat het bedrijf op 1 plek georganiseerd kan worden. Dat is efficiënter, kostenbesparend en creëert ook meer werkgelegenheid voor het dorp zegt Jose.

Jose van Egmond is een van de eigenaren van het Rijnsburgs familiebedrijf en laat ons vol trots zien hoe de jonge Lisianthus plantjes in een vrijwel volledige geautomatiseerde omgeving in korte tijd opgekweekt en geselecteerd worden.


Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn worden ze over de hele wereld geëxporteerd naar snijbloemen kwekers die binnen 8 tot 15 weken de bloemen snijden en weer op dezelfde wereldmarkt verkopen zodat we overal kunnen genieten van verse Lisianthus bloemen op tafel.


Het bedrijf van Egmond  ontwikkeld samen met hun partners de technologie voor de robots, die het sorteerproces verzorgen en er komt heel veel biotechnologie bij kijken om ervoor te zorgen dat de plantjes sterk en gezond zijn. Ook de technologie wordt in eigen huis ontwikkeld. 


Hier kunnen we zien hoe belangrijk technologie is binnen deze sector en dat het een juiste keus is van het gemeentebestuur om de verbinding te maken met Leiden Bioscience voor het creëren van onze nieuwe economische toekomst. 


Wij mogen trots zijn zo’n bedrijf binnen ons dorp te hebben en Jose geeft ook aan zeker niet uit Rijnsburg te willen verdwijnen, sterker nog zij willen juist groeien als marktleider en zich concentreren op Rijnsburg.