Avond met minister Blok groot succes

Vorige week vrijdag organiseerde de Katwijkse VVD in strandpaviljoen Zand een avond over de Brexit en de gevolgen voor (lokale) ondernemers, waar een kleine honderd bezoekers op afkwamen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken begon met de uitreiking van een heus vaasje aan ondernemer Dirk Schipper (29), die zichtbaar verrast was met de blijk van waardering voor zijn harde werk. Na een inleiding van de minister over de totstandkoming van de Brexit en hoe hiermee om te gaan, volgde een discussiepanel met daarin de minister, Yme Pasma (Royal FloraHolland), Rob Banning (Parlevliet & Van der Plas) en Caspert van der Wel (Rabobank). Tot slot was er ruimte voor het publiek voor nadere vragen.

Lennart van der Plas, voorzitter van de Katwijkse VVD en gespreksleider tijdens de avond, kijkt positief terug. “De mooie opkomst laat zien dat het onderwerp Brexit leeft in onze gemeente. Naast enkele vissers, die straks mogelijk zwaar getroffen worden, waren ook lijnrijders, bloemenkwekers en andere bedrijven aanwezig die straks in meer of mindere mate te maken krijgen met de Brexit. Zij hadden veel vragen over de gevolgen voor hen, die we met de inleiding door de minister, de stellingen en de vragenronde na afloop voor een groot deel hebben kunnen beantwoorden.”

Toch kon niet overal een antwoord op worden geven. Van der Plas: “Ook na deze avond blijft de conclusie dat niemand precies weet hoe het er over een maand voor staat. Komt er op 29 maart een harde Brexit? Wordt deze uitgesteld? Of gaat het misschien uiteindelijk helemaal niet door? Het zijn allemaal mogelijke opties, maar welke het wordt is ongewis. Desalniettemin is het wel van het grootste belang dat bedrijven zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s, zodat ze straks niet voor verrassingen komen te staan. Zo bleek dat bijna geen van de aanwezige ondernemers de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid had ingevuld, een handige scan die de mogelijke impact van de Brexit voor een bedrijf kan vaststellen. Handig, ook als je weinig zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om de oproep van de minister te herhalen: doe die scan en wees voorbereid.”

Er waren diverse media aanwezig op deze avond, waaronder RTV Katwijk. Zij maakten onderstaande video van de avond.

Zet cookies aan om de video te tonen.