Gezellig winkelen in de Zwaaikom/Prins Hendrikkade?

Het gebied rond de Zwaaikom/Prins Hendrikkade is een van de mooiste plekjes van Katwijk. Door de beschutte ligging is het er zelfs bij een klein beetje zon al snel aangenaam vertoeven. Bij evenementen is het er vaak bijzonder druk, zitten de terrassen vol en slenteren de mensen langs de winkelpanden, waar zo hier en daar nog een winkeltje zit.

Maar buiten die evenementen om is het er een beetje een dooie boel, mede door het beleid van de gemeente. Tijdens de economische crisis stonden hier veel winkels leeg en vreesden de achterblijvers voor hun toekomst. Onder druk van die winkeliers werd toen besloten zware beperkingen op te leggen aan winkels in de Zwaaikom/Prins Hendrikkade: er mochten alleen nog nieuwe winkels komen die iets met water/watersport te maken hadden, en verder horeca, serviceverlenende ondernemingen en kantoren. Voor bestaande winkels die iets anders verkopen geldt een ‘uitsterfbeleid’ en zij mogen ook niet verder uitbreiden.

En dat kun je nu goed merken. Naast twee water(sport)-gerelateerde winkels resteren ondere andere nog een fourniturenwinkel, naaimachinewinkel en een tweedehands kledingwinkel, De Kledingkade. Voor het overige zijn er kappers, zonnestudio’s, fysiotherapeuten en kantoren gevestigd. Als gevolg hiervan heeft bijvoorbeeld de horeca het moeilijk; er is niet voldoende aanloop en reuring in het gebied.

De VVD Katwijk vindt het zonde dat dit gebied staat te verpieteren. Er zouden heel goed allerlei kleine winkeltjes kunnen zitten, bijvoorbeeld met antiek of accessoires voor in huis, zaken die je slechts beperkt online vindt. Dat zou bovendien mensen kunnen trekken die doorlopen naar het centrum, waar inmiddels alle winkels in de Princestraat weer zijn verhuurd. Voor de overlevende winkels aan de Zwaaikom/Prins Hendrikkade zou je daarnaast uitbreiding moeten toestaan. De eerder genoemde tweedehands kledingwinkel De Kledingkade kan de hoge huren in het centrumgebied niet betalen en de 40 m2 die ze nu hebben aan de Prins Hendrikkade is te klein. Maar uitbreiden mag dus niet, waardoor ze tussen wal en schip vallen.

Vanavond zal de VVD Katwijk in de gemeenteraad de beperkingen in de Zwaaikom/Prins Hendrikkade aan de orde stellen en proberen ze zoveel mogelijk te versoepelen. Maar ook elders in de gemeente, bijvoorbeeld in Rijnsburg, is er een beleid om alles in het centrum te concentreren, terwijl er van oudsher ook op andere plaatsen succesvolle winkels zitten. Wat ons betreft moeten winkeliers, tot op zekere hoogte, dan ook zelf kunnen bepalen waar zij zich vestigen.