Voorlopig geen zondagsopenstelling voor winkels

Helaas komt er voorlopig geen vrije keuze voor de zondagsopening van winkels in de gemeente Katwijk. Namens de VVD bood Toon Stegmann gisteren een petitie aan, met daarin de oproep om Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse ondernemers zélf de keuze te geven voor een zondagsopenstelling. Omdat we weten dat een aantal partijen moeite hebben met de ruimere zondagsopenstelling, kwamen we met een compromisvoorstel: een proefperiode van twaalf maanden waarin winkeliers de ruimte zouden krijgen hun winkel op zondag te openen, waarna aan het eind van deze proef geëvalueerd zou worden.

Voor de motie stemden de volgende partijen: VVD, GemeenteBelangen, Hart voor Katwijk, Durf, D66 en de PvdA, samen goed voor 14 zetels. Tegen de motie stemden CDA, CU, SGP en KiesKatwijk (18 zetels). Vooral het CDA is in veel andere gemeenten wél voorstander van een ruimere zondagsopenstelling, maar in Katwijk dus niet.

We vinden het jammer dat deze compromis met een proef te weinig steun krijgt in de raad. Hierdoor blijft er sprake van oneerlijke concurrentie voor winkels in de gemeente die graag zouden concurreren met de online markt en alle buurgemeenten waar een koopzondag bestaat.