De Katwijkse Ondernemer (9) - Dirk Schipper


De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. In onze serie “De Katwijkse Ondernemer” gaan we met hen in gesprek. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter? Vandaag in deel 9: Dirk Schipper (28) van het strandpaviljoen Zand.


De familie Schipper is al decennia actief in Katwijk aan Zee, om precies te zijn sinds 1931. “Mijn overgrootvader Jan Schipper richtte destijds het Zeepaviljoen op”, zo vertelt Dirk vanuit Zand, de nieuwste aanwinst op het strand. “Dat was toen nog een kleine keet, waar je een kopje koffie en een koek kon krijgen. Het ging veel meer om de verhuur van bijvoorbeeld tenten en stoelen. In de loop der jaren zijn de terrassen en paviljoens steeds groter geworden en de verhuur een stuk minder.” Vanaf overgrootvader Jan zette het familiebedrijf zich voort via opa Jan, vader Jan en nu de broers Jan, Dirk en zus Corine. Dirks zus Anne werkt in de zorg. “Sinds kort heeft mijn broer Jan ook al een zoon die Jan heet, dus de traditie zet zich voort.”

Tussen 2012 en 2017 stond Dirk op de Boulevard, waar hij eigenaar was van Friends. “Toen heb ik stuivertje gewisseld met Corine en mijn zwager en ben ik naar strand gegaan, waar ik nu tijdelijk weer in dienst ben van mijn ouders. Corine had ontzettend veel zin in Friends en mijn hart ligt uiteindelijk op het strand. Hier voel ik me echt vrij, met een eindeloos uitzicht op de Noordzee. Mijn broer Jan staat hiernaast bij Zilt Katwijk en ik regel alles in Zand, onder gezag van onze ouders.”

Na de middelbare school werd het voor Dirk al vrij snel duidelijk wat hij wilde. “Ik heb eerst een tussenjaar genomen, met het idee om daarna verder te leren. Maar ik kreeg steeds meer de smaak te pakken van werken in de horeca. In de loop der jaren heb ik al mijn papieren gehaald voor het werk dat ik nu doe. Nu zit ik hier echt op mijn plek. Met zoveel eetgelegenheden in Katwijk en de omgeving doen wij er elke dag alles aan om ons te onderscheiden van de rest en met het hele team uit te blinken. Ik hou echt van het strandleven en zie mezelf hier in de toekomst dan ook nog lang vertoeven.”

Wat Dirk mooi vindt aan de gemeente, is weinig verrassend te noemen. “Het strand natuurlijk, samen met de mooie duinen. Katwijk is redelijk ‘betonnerig’, maar met het strand en de duinen hebben we toch redelijk wat natuur. Ik heb er dan ook nooit aan gedacht hier weg te gaan. Voor mij is Katwijk de leukste badplaats die er is, in ieder geval in Zuid-Holland, met een mooie boulevard en fijne stranden.”

Op ondernemersgebied vindt Dirk het over het algemeen wel goed geregeld in Katwijk. “En weet je wat het is, sinds ik op strand sta heb ik geleerd mijn zorgen achter de duinen te laten. Er is natuurlijk altijd wel ruimte voor verbetering, zoals ik ook in mijn bedrijf elke dag probeer om dingen beter te doen. Als ik toch wat moet noemen, zou ik zeggen dat Katwijk wel wat moderner en vrijzinniger bestuurd zou mogen worden. Wat ik daar precies mee bedoel? Dat is aan de interpretatie van de lezer.” Ook kan Katwijk wat Dirk betreft best wat meer aan toeristen denken. “De nieuwe parkeergarage aan de Boulevard had voor mij best wel wat groter mogen worden. Waarom is het niet van noord naar zuid doorgetrokken? Dan had je hier 3.000 parkeerplaatsen gehad in de duinen en bijvoorbeeld een gezellige wandelboulevard kunnen maken. Sowieso mag Katwijk zich wel wat meer profileren als een toeristenoord, als alternatief om lekker te recreëren. Soms heb ik wel eens de indruk dat mensen toeristen maar lastig vinden, terwijl zij voor ons en de gemeente toch een grote bron van inkomsten zijn.”

Tot slot vroegen we Dirk of hij nog tips heeft voor (beginnende) ondernemers. “Ga op je eigen gevoel af. Het is ontzettend belangrijk dat jij voor jezelf bepaalt wat je wilt. En het moet echt in je zitten om te ondernemen. Je bent ondernemer of niet. Het is niet zo dat je in één keer de baas bent als je de juiste documenten ondertekent of de sleutels in handen krijgt. Het is geen beroep, maar een lifestyle. Ondernemer ben je altijd, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en ook als je in bed ligt of op vakantie bent. Het is belangrijk je dat te realiseren als je als ondernemer wilt beginnen.”