Voortdurende onzekerheid na afwijzing motie

Veel ondernemers en inwoners leven al maanden in onzekerheid over de voorgenomen plannen voor een nieuwe bibliotheek in de Noordzeepassage in Katwijk aan Zee. Nu de verkiezingen voorbij zijn en een meerderheid van de gemeenteraad tégen de bibliotheek in de Noordzeepassage leek te zijn (gezien de reacties van partijen op de stelling in de Katwijksche Post enkele weken geleden), diende de VVD Katwijk samen met DURF afgelopen donderdag een motie in om de Noordzeepassage definitief te schrappen als nieuwe locatie voor de bibliotheek.

Tot verbazing van velen steunden partijen die zeggen tegen de Noordzeepassage te zijn als locatie voor de bibliotheek de motie niet. Vooral het ontbreken van steun van Hart voor Katwijk, de partij die de afgelopen maanden hard inging tegen de plannen voor de bibliotheek en net als de VVD Katwijk de bibliotheek op de Schelpendam wil behouden, was verrassend te noemen. Ook KiesKatwijk, de PvdA, D66 en GemeenteBelangen stemden tegen de motie.


Er werd door meerdere partijen om de motie heen gedraaid en er werden zaken bijgehaald die niets met de motie te maken hadden. De motie was alleen gericht op de locatie van de nieuwe bibliotheek, en bijvoorbeeld niet op de vraag óf een nieuwe bibliotheek nodig is. Door afwijzing van de motie blijven ondernemers en inwoners nog langer in onzekerheid en blijft het mogelijk dat de Noordzeepassage de nieuwe locatie wordt voor de bibliotheek.


De VVD Katwijk blijft ook ná de verkiezingen bij het standpunt omtrent de bibliotheek en zal er alles aan blijven doen om te voorkomen dat er een nieuwe bibliotheek wordt gebouwd in de Noordzeepassage. Er zijn momenteel meerdere goede vestigingen van de bibliotheek in de gemeente. Het is goed om de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam te vernieuwen, maar voor vele miljoenen aan gemeenschapsgeld een nieuwe bibliotheek bouwen is volgens ons zeker niet nodig.