De Katwijkse Ondernemer (7) - Ted Denies

De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. Voor de serie “De Katwijkse ondernemer” spreken we de komende tijd met een aantal ondernemers die actief zijn in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter?

Deze keer spreken we met fotograaf Ted Denies (57). Velen kenden hem al van zijn project ‘Koppen in Katwijk’, waaraan meer dan 700 mensen meededen. Recent was hij in politieke kringen veel zichtbaar met zijn project ‘Lokale Politieke Koppen’, waaraan in totaal 63 Katwijkse politici (in spe) deelnamen.

Ted is geboren in het ziekenhuis in Leiden en woonde tot zijn 53e in Oegstgeest. Sinds 2013 woont hij in Katwijk Rijnsoever. Ted heeft een relatie met Carola Kamphues, een Katwijkse met een eigen verloskundigenpraktijk. Samen hebben zij een zoon (Chris). Na onder meer getoerd te hebben met Twarres (t/m 2003) en gewerkt te hebben bij de Belastingdienst, is Ted sinds zo’n zes jaar fulltime fotograaf. “Het project ‘Lokale Politieke Koppen’ is een kunstproject dat ik erbij doe. Ik vind het leuk om mensen te fotograferen, daar ligt mijn hart. Of het nou een mooie dame is of een mooie vent, dat maakt niet uit. Dit project is ontstaan omdat de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan komen. Ik zie in mijn gedachten al die koppen al hangen. Het was een erg leuk project om te doen. Je geeft mensen een stukje platform, net als mezelf als ondernemer. Na ‘Koppen in Katwijk’ en ‘Muzikanten Koppen’ was ook dit project een succes.”

Sinds een aantal jaar is Ted fulltime fotograaf, maar hobbymatig maakt hij al veel langer foto’s. “Ik fotografeer al vanaf mijn 14e en heb er nu echt mijn werk van gemaakt. Als fotograaf portreteer ik bijvoorbeeld families, of maak ik LinkedIn-foto’s. Reclamefotograaf ben ik niet, ik wil iets niet mooier maken dan het is. Ik hou van mensen zoals ze zijn: het gaat er uiteindelijk om hoe je van binnen bent, ongeacht hoe je eruit ziet en wat je verder doet. Daarom haal ik ontzettend veel voldoening uit mijn werk. De mensen maken het leuk en divers. Mijn oproep aan de lokale politiek is dan ook: doe het met elkaar en niet tegen elkaar. Gelukkig zetten de meesten zich echt in voor de gemeente, al zijn er helaas ook een aantal bij die er vooral voor eigenbelang zitten. Dat is jammer.”

Hoewel Ted pas een aantal jaar in Katwijk woont, heeft hij een lange geschiedenis in de gemeente. “Ik kom hier al heel lang. Als puber ging ik op mijn brommertje met vriendinnetjes naar het strand van Katwijk. Een aantal zaken vind ik hier echt mooi. De nieuwe parkeergarage aan de Boulevard bijvoorbeeld, dat is een geniale vondst. Het zorgt voor kustversteviging én je lost het parkeerprobleem op. Ook de strandtenten die tegenwoordig jaarrond staan vind ik mooi, zo kan je ook in de winter op strand een bakkie koffie doen en genieten.” Op de vraag wat het verschil is met Oegstgeest, kan Ted kort zijn. “De mensen zijn hier anders. In bijvoorbeeld Noordwijk zijn ze ook weer anders. Sommige partijen stellen nog wel eens dat de eigen identiteit van Katwijk in gevaar komt als bijvoorbeeld de winkels op zondag openen, maar daar geloof ik niet in. Ook omliggende gemeenten hebben hun eigen cultuur, dat zal zo blijven.”

Er is eén ding dat Ted erg mist in Katwijk: een poppodium. “Het is jammer dat Tripodia is verkocht. Tripodia was zeker niet ideaal en had een upgrade nodig, maar het was in ieder geval nog iets. Scum vind ik persoonlijk achterhaald. Het is heel klein en akoestisch niet goed. De organisator van Haringrock, Ton Frissen, kijkt naar de mogelijkheden voor een poppodium in Katwijk. Ik juich dat van harte toe. Af en toe naar een concert in Amsterdam is hartstikke leuk, maar waarom kan het niet in Katwijk?”

Foto: Jan Louis van den Oever