VVD Katwijk introduceert... Annette Brul (54)

Nummer twee op de lijst van de VVD Katwijk is huidig raadslid Annette Brul (54). Annette is geboren in Katwijk aan den Rijn, woonde later in Rijnsburg en Nieuwerkerk aan den IJssel en sinds 22 jaar weer in Rijnsburg. Ze groeide op in een ondernemingsgezin (haar vader was bakker) en weet dan ook hoe het is om hard te werken. Annette werkte meer dan dertig jaar voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 2016 werkt ze voor de Gemeente Den Haag, eerst bij het Intern Diensten Centrum en sinds een jaar bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten als consulent Handhaving en Fraude. “Hier onderzoek ik meldingen van mensen in de bijstand die mogelijk fraude plegen. Het kan dan onder meer gaan over zwartwerken, de woonsituatie of het onterecht ontvangen van een uitkering. In totaal zijn er in Den Haag zo’n 26.000 bijstandsgerechtigden. Alleen al in 2016 is er tussen de tien en twaalf miljoen euro teruggevorderd door de gemeente Den Haag. Dat is veel belastinggeld dat uiteindelijk door de inwoners van Den Haag wordt betaald. Laat duidelijk zijn dat de bijstand er is voor mensen die het nodig hebben. Bij het ontvangen van bijstand horen rechten en plichten. Fraude moet zodoende hard worden aangepakt.”

Annette kwam op een bijzondere manier in de gemeenteraad terecht. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 stond zij op plek 7, maar dankzij voorkeursstemmen kwam zij in de raad terecht. “Ik was op de avond van de verkiezingen in het gemeentehuis. De VVD Katwijk beleefde geen goede avond en verloor drie zetels. Tot mijn grote verbazing ontving ik de volgende morgen een bericht van Matthijs van Tuijl (PvdA Katwijk): “Wat leuk dat je mijn collega wordt!” Ik had totaal niet verwacht in de raad te komen. Daarom moest ik er ook wel even over nadenken of ik het wel echt wilde, maar de twijfel was gauw weg. Mijn overleden man Kier zou gezegd hebben: “Natuurlijk kan je het!” Zodoende greep ik deze kans met beide handen aan.”

De onverwachte verkiezingsuitslag zorgde er wel voor dat Annette zich flink moest gaan inlezen. “Ooit zei iemand tegen mij: het eerste jaar is luisteren, het tweede jaar fluisteren en het derde en vierde jaar ervaring opdoen. Nu ik de dossierkennis heb, hoop ik de komende jaren mijn ervaring door te zetten en verder uit te bouwen als VVD Katwijk. Bij voorkeur ook met mijn huidige portefeuille, die vooral het Sociaal Domein beslaat. Het politieke spel vind ik vaak lastig: ik kijk naar de inhoud. Wat goed is moet je niet willen veranderen. Wanneer ik denk dat het efficiënter of beter kan zeg ik dit. Mijn huidige portefeuille past bij mij en vind ik leuk. Ik ben echt een mensenmens.”