De Katwijkse Ondernemer (5) - Jan van Woerkom

De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. Voor de serie “De Katwijkse ondernemer” spreken we de komende tijd met een aantal ondernemers die actief zijn in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter?

Voor de vijfde editie van de serie reizen we af naar Katwijk aan Zee. Daar is Jan van Woerkom (69) al meer dan vijftig (!) jaar gevestigd met Electro World Peursum. Eerst op de Varkevisserstraat 67 (inmiddels een woonhuis), later op het Noordeinde, waar nu Pets Place is gevestigd en sinds ruim twintig jaar op de Voorstraat. “Bij Electro World Peursum ben ik als eigenaar overal verantwoordelijk voor: inkoop, organisatie, personeel, marketing, noem maar op. Mijn vrouw Annie helpt me daarbij en doet hand- en spandiensten.”
 
Jan is geboren in Bussum en woont al 55 jaar in de gemeente Katwijk. Sinds 1970 is hij getrouwd met de geboren en getogen Katwijkse Annie. “Mijn schoonvader zei: je mag bij wijze van spreken alles met haar doen, maar ze mag niet van Katwijk vandaan. Hij dacht al, daar gaat m’n enig kind. We zijn zodoende altijd in Katwijk gebleven, daar heb ik nooit spijt van gehad. In de tijd dat ik hier kwam, werd ik echt gezien als vreemde. Maar voor mijn werk kwam ik vaak bij mensen thuis in hun vertrouwde omgeving. Je moet als buitenstaander wat van jezelf geven, anders kom je in deze gemeente niet binnen. Dat was vroeger nog een stuk sterker dan tegenwoordig.”
 
Over het algemeen is Jan zeer tevreden in Katwijk. “Ook met de veranderingen in Katwijk aan Zee. Het ziet er netjes uit. Het meer autoluw maken van het centrum vind ik prima, zolang het maar niet auto-afstotend wordt. Ik zou het daarnaast mooi vinden wanneer het voormalige postkantoor aan de Baljuwstraat een parkeerplaats zou worden, desnoods met twee etages. Daar is denk ik best behoefte aan, omdat tegenwoordig veel meer mensen dan voorheen een eigen auto hebben. Het gebouw ziet er nu wat mij betreft niet uit, voor het dorp zou dat anders moeten kunnen. Parkeergelegenheid vind ik wel een belangrijk punt waar de gemeente in dit gebied aandacht aan moet besteden.”
 
In de loop der jaren is er op het gebied van witgoed veel veranderd, met name door de opkomst van het internet. Toch heeft Jan hier naar eigen zeggen weinig last van en gaat hij de komende tijd investeren in vernieuwing van zijn winkel. “Dit voorjaar zullen wij met een nieuw concept aan de slag gaan. We gaan de winkel lager maken, met alle hoge muren eruit. Dat is wel een flinke investering, maar ik vind het leuk en we hebben de juiste mensen om deze klus aan te pakken. De toekomst zie ik dan ook rooskleurig in. We blijven ons richten op mensen van ongeveer veertig jaar en ouder: mensen die ontzorgd willen worden en bovendien een doelgroep die het geld heeft. Ik denk dat er altijd fysieke winkels aanwezig zullen blijven; klanten willen persoonlijk contact en dat bieden wij. ”
 
Sinds 2013 heeft Jan ook een winkel in Oegstgeest. “Destijds ging de firma Roest failliet, waarna ik het samen met een collega overnam en Electroworld Oegstgeest begon. Toevallig heeft de voormalige eigenaar in Oegstgeest recent Bang & Olufsen (ook aan de Voorstraat in Katwijk) van mij overgenomen. Het is een kwestie van gunning. Bovendien wil ik ook niet teveel meer aanrommelen. Ik word dit jaar 70 en ga wat meer genieten. Komende maand verhuizen ik en mijn vrouw naar een appartement in nieuwbouwcomplex De Bloem in Rijnsburg. Maar, ik ben een actief mens, zolang het gaat blijf ik zeker nog doorgaan met werken.”